Matchas med
Lello Reserva 2018
Lamm och korvgryta
Gör så här:
- Tärna lammköttet och bryn i smör och olja.
- Fräs sen lök, vitlök, morötter och potatis en stund med köttet.
- Krydda och häll på tomat, vatten, vin och fond/buljongtärningar och låt sjuda c:a 1,5 timmar, tills köttet är mjukt och mört.
- Tillsätt oliverna, korven och bönorna och sjud ytterligare 10 minuter.
- Smaka av med ev. lite mer salt och nymalen svartpeppar.
- Servera med nybakat eller rostat bröd.
Lycka till med matlagningen!
Camilla Wahlman
Sommelier
Ingredienser
500 g lammkött skuret i sockerbitsstora bitar
2 gula lökar, skalade och hackade
4 vitlöksklyftor skalade och hackade
2 morötter, skalade och skurna i mindre bitar
4 mindre potatisar (250 g), skalade och skurna i tärningar
2 msk smör
Olja
1,5 tsk salt
1 lagerblad
2 tsk timjan
1 tsk salvia
2 tsk five spice- kryddblandning
3 krm cayennepeppar
1 burk (400g) krossade tomater
2 msk vilt- eller kalvfond eller 2 köttbuljongtärningar
3 dl rött vin – gärna ett fruktigt icke ekat portugisiskt eller spanskt vin
2 dl vatten
3 kryddiga korvar (c:a 240 g), kabanoss, chorizo eller lammkorv, skurna i skivor
1 dl svarta oliver av bättre kvalitet
1 burk stora vita bönor (cannellonibönor), avhällda
(smaka av med nymalen svartpeppar och ev. lite mer salt)