fbpx skip to Main Content
Favorit till efterrätten
Har ni provat?

Trots den kalla vinden och regniga mornar så har sommaren tagit sitt grepp om oss. För mig har sommaren alltid vart förknippad med glada skratt och goda desserter med solmogna bär. Jordgubbar och vaniljglass kommer utsökt till minnet och munnen börjar sakta att vattnas, mormors äpplepaj fick en att hoppa glädjehoppet och mammas rabarberkräm är svår att slå. Det bästa (nu på äldre dar) är att man kan med gott samvete ta ett glas vin till desserten, och här följer mina tankar på hur du ska hitta det bästa av det bästa.

Vin till Desserten 

Vi dricker allt för lite söta viner i min mening, framställningen av söta viner har tagit ett stort steg fram sedan början 90 talet och är inte alls så sötsliskiga som dem än gång var. Precis som med vin och mat kan dessertupplevelsen bli helt magisk om den matchas med rätt vin.
Ju sötare en dessert är, desto sötare vill vi ha vinet. En tumregel som oftast kan följas.Däremot så kan man undgå regeln då man använder sig av frukt och bär, där plockar vi gärna fram dem söta vinerna som ändå har en uns friskhet i sig.

Förutom den söta aspekten kan man med gott samvete avnjuta ett glas bubbel till sommardesserten, då bubblor kan erbjuda en fantastisk balans mellan sött och friskt. Espumante från den portugisiska sidan har många fina sidor i den söta aspekten.

Min favorit  till efterätten är helt klart Fita Azul Celebration Meio Seco. Med dofter från nygräddade bakverk och torkade frukter passar den utmärkt till sommarens pajer, men även till dem sötare desserterna så som creme brulée.

Så med ett stort glas i hand och skeden ner i sommarens läckerheten säger jag glad sommar och skål.

Maruc Alexandersson /My Wine Estate