Matchas med Amarone Della Valpolicella Classico
Hjortfärsbiffar
Gör så här:
Blötlägg brödet i grädden och blanda ner ägget och lingonen. Finhacka löken och vitlöken och stek i lite smör tills vattnet försvunnit och den blivit mjuk och glansig. Låt svalna innan du blandar ner i bröd- och äggblandningen. Tillsätt timjan, c:a 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Rör ut kryddorna innan du blandar ihop allt med färsen. Provstek gärna en liten köttbulle för att ev. justera kryddningen. Stek biffarna i brynt smör i stekpanna några minuter på varje sida på medelvärme, sänk värmen och låt biffarna steka klart.
Mandelpotatispuré med parmesanost
Gör så här:
Skala och koka potatisen mjuk under lock och häll av. Pressa potatisen ner i en skål. Smält smöret och hetta upp tillsammans med grädden och vispa ner i potatisen. Tillsätt finriven parmesanost och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Kantarell och messmörssås
Gör så här:
Stek kantarellerna i smör tills de fått lite färg, lägg till finhackad schalottenlöken och fräs allt i några minuter. Tillsätt grädden, viltfonden och konjaken låt koka iihop till en simmig konsistens. Smält ner messmöret i såsen och krydda med örtkryddor och salt och peppar.
Ugnsrostade grönsaker
Gör så här:
Skär grönsakerna i bitar och blanda med oljan. Ugnsrosta i 225 graders ugnsvärme c:a 30 minuter. Ringla över crema di balsamico och salta före servering.
Lycka till med matlagningen!
Camilla Wahlman
Sommelier
Hjortfärsbiffar
600 g hjortfärs
1 skiva vitt bröd
1 dl vispgrädde
1 ägg
0,5 dl lingonsylt, gärna rårörd
3 msk hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
Nymalen svartpeppar och salt
Mandelpotatispuré med parmesanost
800 g mandelpotatis
2,5 dl grädde
50 g smör
50 g riven parmesanost
Salt, peppar
Kantarell och messmörssås
1 bananshalottenlök
1 dl kantareller
3 dl vispgrädde
1-2 msk viltfond
2-3 msk messmör
2 msk konjak
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk timjan
Salt
Peppar
Ugnsrostade grönsaker
1 röd paprika
1 röd lök
1 zucchini
1 broccoli
0,5 dl olivolja
2 msk crema di balsamico
Salt