Arancini med tomatsås
Matchas med
Ecco Qui, Nero d’Avola Sicilia, 2018
(Gör gärna tomatsåsen först, så den är klar när risbollarna är nyfriterade.)
Risotto
Gör så här:
- Börja med risotton.
- Fräs lök och vitlök i lite olja och låt riset fräsa med några minuter.
- Låt vinet koka in.
- Häll sen på buljongen lite i taget och låt den koka in i riset mellan varven.
- Tillsätt parmesan och smör på slutet och rör ner.
- Smaka av med salt och peppar.
- Tryck ut risotton på ett bakplåtspapper och låt svalna. (Eller låt svalna över natten och tryck ut när den kallnat).
- Hacka basilikan och strö över den svala risottokakan.
- Nu ska du forma runda bollar av riset.
- Skär eller tryck ut lagom stora bitar som du lägger i handen.
- Lägg dit en bit mozzarellaost och vik ihop riset till en rund boll.
- Låt bollarna vila en kvart. Vänd sen risbollarna i vetemjöl, uppvispat ägg och avsluta med panko.
- Fritera risbollarna i en neutral olja som du hettat upp till 170–180 grader.
Tomatsås
Gör så här:
- Finhacka vitlöken och löken och fräs i lite olivolja.
- Tillsätt hackade tomater och chiliflakes och låt allt sjuda 30 minuter på svag värme.
- Avsluta med örtkryddorna och smaka av med salt och servera såsen som tillbehör till Arancinin.
Lycka till med matlagningen!
Camilla Wahlman
Sommelier
Recept till 4 personer
Risotto
2 dl arborioris
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
6 dl buljong (gärna kyckling eller vegetarisk)
1,5 dl parmesanost, riven
2 msk smör
Salt och peppar
Fyllning:
0,5 kruka basilika
125 g mozzarella
Till paneringen:
1 dl vetemjöl
2 uppvispade ägg
3 dl panko
Tomatsås
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök, finhackad
5 goda kvisttomater
0,5 kruka färsk basilika
1 tsk oregano
1 krm chiliflakes
Salt